Cursus Introductie Boulangerie

Ruim 2 jaar geleden ben ik na wat workshops gevolgd te hebben, begonnen met regelmatig brood te bakken. Vaak ging het goed en soms ook weer niet.
Bij de verschillende workshops kreeg je afwijkende info hoe een desem te maken en te onderhouden. Dat vond ik soms wel lastig want was nu de juiste methode?
Doordat ik met veel vragen zat, ben ik de cursus Handgemaakt Brood gaan volgen bij de Bakery Institute.
Het is een 2 daagse intensieve cursus waarbij je heel veel spierkracht nodig hebt omdat alle degen  met de hand worden gekneed. Uiteraard heb ik thuis een machine maar ik wilde het proces van brood leren begrijpen en dat begint bij de basis, het deeg voelen door met de hand te kneden en de ontwikkeling van het deeg tijdens het kneedproces.

Na de 2 daagse cursus had ik de behoefte aan verdieping en heb ik na lang wikken en wegen mij ingeschreven voor de 4 daagse cursus Introductie Boulangerie. Bijna een week lang Brood maken op z’n puurst, zonder verbetermiddelen. Je krijgt een kijkje in de keuken van de echte bakker en Boulangerie . Tijdens deze cursus leer je veel over de grondstoffen, het kneedproces zowel met machine als de hand, het vormen van het brood, het rijsproces en het bakken. Ook het werken met meerdaagse degen, verschillende granen, vloer- en busbroden en iedere dag een type Franse baguette maken met behulp van een steenoven.
Het was best een intensieve week waarin ik veel heb geleerd en weer nieuwe leuke mensen heb leren kennen. Ik kan niet wachten om weer het een en ander uit te proberen met de nieuwe informatie. Desem blijft een lastig onderwerp maar al doende leert men.

We hebben deze week aardig wat verschillende broden: verschillende typen baguettes met gist, met poolish, met desem, Pain de Campagne, Ciabatta, Allinson, Meergranen batard, Yoghurt brood, Speltbrood, Melkbrood Pain de seigle rustique en Vloerkadetten.