Workshop Hartige Hapjes

Een verlate post

Zaterdag 16 november mocht ik weer doen wat ik het allerliefst doe, een workshop verzorgen.
De Workshop Hartige Hapjes stond al heel lang op de planning en op het verlanglijstje van de dames.
Uiteindelijk werd er een datum geprikt en op 16 november was het zover.
Op het menu: Gevulde Bakkeljauw Broodjes en Cassave Makreelballetjes.
Helaas vergeten foto’s te maken van de Makreelballetjes.

Met 4 super enthousiaste dames ging ik aan de slag.
Eerst werd de Bakkeljauw en Makreel bereid. Intussen werd de Cassave helemaal zacht gekookt en vervolgens werd het deeg van de broodjes gekneed.
Er werd zowel met de hand als met de machine gekneed.
Tijdens het rijzen van het deeg, lasten we een kleine snack break in met wat homemade loempia’s.
Tussendoor werden de Makreelballetjes gerold en na een uur konden de broodjes gevuld worden en konden we het proces weer vervolgen. De dames werkten hard en dat was ook aan het resultaat te zien.

Aan de reacties te horen, gingen de dames met een voldaan gevoel naar huis.

 

 

 

Cursus Introductie Boulangerie

Ruim 2 jaar geleden ben ik na wat workshops gevolgd te hebben, begonnen met regelmatig brood te bakken. Vaak ging het goed en soms ook weer niet.
Bij de verschillende workshops kreeg je afwijkende info hoe een desem te maken en te onderhouden. Dat vond ik soms wel lastig want was nu de juiste methode?
Doordat ik met veel vragen zat, ben ik de cursus Handgemaakt Brood gaan volgen bij de Bakery Institute.
Het is een 2 daagse intensieve cursus waarbij je heel veel spierkracht nodig hebt omdat alle degen  met de hand worden gekneed. Uiteraard heb ik thuis een machine maar ik wilde het proces van brood leren begrijpen en dat begint bij de basis, het deeg voelen door met de hand te kneden en de ontwikkeling van het deeg tijdens het kneedproces.

Na de 2 daagse cursus had ik de behoefte aan verdieping en heb ik na lang wikken en wegen mij ingeschreven voor de 4 daagse cursus Introductie Boulangerie. Bijna een week lang Brood maken op z’n puurst, zonder verbetermiddelen. Je krijgt een kijkje in de keuken van de echte bakker en Boulangerie . Tijdens deze cursus leer je veel over de grondstoffen, het kneedproces zowel met machine als de hand, het vormen van het brood, het rijsproces en het bakken. Ook het werken met meerdaagse degen, verschillende granen, vloer- en busbroden en iedere dag een type Franse baguette maken met behulp van een steenoven.
Het was best een intensieve week waarin ik veel heb geleerd en weer nieuwe leuke mensen heb leren kennen. Ik kan niet wachten om weer het een en ander uit te proberen met de nieuwe informatie. Desem blijft een lastig onderwerp maar al doende leert men.

We hebben deze week aardig wat verschillende broden: verschillende typen baguettes met gist, met poolish, met desem, Pain de Campagne, Ciabatta, Allinson, Meergranen batard, Yoghurt brood, Speltbrood, Melkbrood Pain de seigle rustique en Vloerkadetten.

 

Workshop Fiadoe 29 september

Fiadoe is een zachte Surinaamse rum rozijnentaart met geconfijte vruchten die bijna op elk Surinaams feestje thuis hoort. De taart wordt ambachtelijk en volgens traditioneel familierecept bereid. De rozijnen worden geruime tijd van te voren in rum geweekt.

Aanmelding geschiedt door een mail te sturen voor 20 september naar: info@shirleyskeuken.nl
Je ontvangt een bevestiging van je aanmelding per email
Kosten bedragen 49,95 euro p.p.
Locatie: Zoetermeer
Tijdstip: 13:30 tot 17:00
De workshop gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen tot maximaal 6 personen.