Een eenvoudig recept om zelf brood te maken zonder te kneden. Je laat het deeg een nacht rijzen 14 -18 uur en de volgende dag bak je het brood in een gietijzeren pan met deksel, of grote ovenschaal met deksel. Het is een heerlijk brood met een knapperige korst. Ik heb 2 broden gebakken 1 met rozijnen en noten en de andere met gemengde zaden. Bloem koop ik bij de molen.

Ingrediënten

 • 400 gram bloem en 100 gram volkorenmeel of 500 gram bloem

 • 5 gram droge gist

 • 7 gram zout

 • 2 el noten/rozijnen of 2 el gemengde zaden

 • 4dl water

Bereiding

 1. Meng het meel, gist en zout (evt. zaden-rozijnen noten) in een grote kom, roer alles met een houten lepel goed door. Voeg het water toe en meng alles heel goed door. Advies is het brooddeeg in de middag te maken zo rond 17 uur en dan is het de volgende morgen om 8 uur gereed om te bakken.
 2. Dek de kom af met een droge theedoek en laat de kom 14-18 uur rijzen.
 3. Verwarm de oven op de hoogste stand 275 graden met (de deksel op) de pan of schaal in de oven ongeveer 15 minuten.
 4. Leg een theedoek op het aanrecht en bestrooi die in het midden met bloem. Schrap het deeg op de theedoek en beweeg die wat heen en weer tot een mooie bal deeg. Schuif dat op een stuk bakpapier.
 5. Haal de pan of schaal ut de oven (voorzichtig het is erg heet). Haal de deksel eraf en doe de bal deeg met bakpapier in de pan of schaal. Doe de deksel er weer op en zet in de oven en laat het 30 minuten bakken.
 6. Haal de deksel er af en bak nog eens 15 tot 20 minuten (oven op 250 graden) tot het brood mooi bruin is. Haal het brood uit de pan en laat het op een rooster afkoelen.

Eet smakelijk

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.

Leave A Comment